
Ik heb het geluk gehad dit proces mee te mogen maken.
Mijn bezoek aan de Verenigde Staten was goed getimed: in Januari 2009 wordt de president ‘ververst’. De electie van 2009 is bijzonder: Amerika zit midden in een oorlog en het land weet niet precies wat het er mee aan moet, ook verkeert Amerika in een economische crisis, de gezondheidszorg is onvoldoende geregeld, banen gaan verloren, de vorige president heeft het land een imago probleem bezorgd, en het klimaat vereist meer aandacht dan ooit. Conclusie: De volgende president staat een behoorlijke klus te wachten. Hoewel Amerika voor de afgelopen 8 jaar de voorkeur heeft gegeven aan een conservatieve leider, bleek de natie nu vooral verandering te willen.
Ik weet nog goed hoe na de verkiezingen ik de hele campus ‘OBAMAAAH’ hoorde gillen, en er zelfs een groep van honderden studenten door de Plattsburgh heen renden om hun blijdschap te uiten. “We have a black president!!”, “Change will come!!”, “we can do it!!”. Op het zelfde moment was er ook een groep huilende studenten. Vooral hadden de conservatieve en religieuze groepen het zwaar met het feit dat liberale ideeën zoals abortusrecht en het homo-huwelijk doorgevoerd zouden worden. duidelijk was dit niet zomaar een nieuwe president, dit was een keerpunt waar Amerika naar verlangde of vreesde.
Eindelijk is het dan zover. Barack Hussein Obama II is verkozen als nieuwe president en vandaag, dinsdag 20 januari 2009 om 12 uur zal hij officieel intreden als leider van Amerika. Dat het een ‘big issue’ is mag duidelijk zijn. De inauguratie zal plaatsvinden in Washington DC. Uiteraard wil ik dit niet missen, daarom heb ik mijn familie in Washington opgezocht zodat ik bij deze grote dag aanwezig kan zijn. Na de inwijding waar Obama moet beloven dat hij de constitutie zal ‘volgen, beschermen en verdedigen’ zal de nieuwe president vanaf het Capitool naar het Witte Huis lopen. Om dit spektakel te aanschouwen zijn miljoenen mensen, waaronder ik, naar de hoofdstad getrokken. Er zullen slechts 300.000 mensen langs de route passen, die trouwens man voor man gescreend zullen worden om veiligheid te garanderen. De rest zal Obama dus niet in levende lijve zien en zal het moeten doen met de tientallen enorme tv-schermen die overal opgehangen zijn en de bands die spelen. Tot zo ver de voorspellingen.
20 Januari om 9 uur werd ik afgezet op een metro station. Het was extreem koud. Branche avenue, normaal een rustige metro, was deze ochtend overladen met mensen. Lange rijen voor de kaartjes automaten, Obama goodies die overal verkocht worden, duidelijk was het vandaag een bijzondere dag.


Vrijwel iedereen in de metro had als bestemming L’Enfant Plaza, om vervolgens naar ‘The National Mall’ te gaan, een groot grasveld met de musea en monumenten dat aansluit op het Kapitool, hier zou alle aktie plaatsvinden. Helaas werd er omgeroepen dat de metro niet kan stoppen bij L’enfant Plaza, vanwege overbelasting. We werden een paar stops verderop afgezet. Het was echter vrijwel onmogelijk om uit te stappen, omdat het ook bij dit station overvol was. Toen we buiten kwamen konden we het kapitool al zien. We mochten er echter niet heen lopen, om een reden die ik niet begreep op dat moment. Ik liet me maar meestromen met de massa van mensen, ik zou wel zien waar ik uit kwam. Uiteindelijk begon zich een rij te vormen, ieder die het spektakel wilde bijwonen werd één voor één gecheckt op wapen bezit of andere illegale voorwerpen. De agent dacht dat het zeker nog wel een uur of twee zou duren, daarom ging ik maar weer terug de stroom in om te kijken of ik bij het volgende ‘checkpoint’ meer geluk zou hebben.







2 opmerkingen:
Tim ,je was erbij!!!!!!
Heb je nog foto's kunnen maken? x mama
Yooo
Tof man dat je erbij was, we zaten te kijken en dachten al, wel iets voor tim om er gewoon bij te wezen. En ja hoor hij was er natuurlijk bij;)
Benieuwd naar artikel in krant!
spreekje gauw weer maatje
Een reactie posten